Oszukany Sernik Ombre ze Śmietany 18 %.

Oszukany Sernik Ombre ze Śmietany 18 %.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik ten nie opada,jest lżejszy ma konsystencję ptasiego mleczka.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki,po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę 20x30 cm u mnie była większa,stąd słabszy efekt ombre,kruche ciasto nakłuwamy widelcem.
    2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.Delikatnie mieszamy. Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę.

  2. Na kruche ciasto rozsmarowujemy masę z budyniem czekoladowym,na to masa serowa z budyniem toffi,i na masę serową z budyniem tofii rozsmarowujemy masę z budyniem śmietankowym. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Pieczemy w temp.180 C.
    Posypujemy cukrem pudrem.
    Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi,najlepiej po wystygnięciu włożyć go do lodówki.

Komentarze do przepisu (9)

basiliana 10 sierpnia
Wygląda pysznie. Dobry pomysł, żeby zrobić dwa kolory masy.
kuchmariola63 10 sierpnia
Super sernik,ja przy tym upale dziś ciasta zapomniałam posypać cukrem pudrem :)
babcitereskiciasta 10 sierpnia
Asiu, serniczek świetny, równie pyszny jak z prawdziwego sera.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
Składniki