Orzeźwiająca tarta pomarańczowa

Orzeźwiająca tarta pomarańczowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj kolejna słodka propozycja. Zapraszam na kruchą tartę z aromatyczną masą pomarańczową. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie i orzeźwiające dzięki dużym plastrom pomarańczy. Spróbujcie sami :)

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • Mąka pszenna 300 g.
  • Masło 150 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier brązowy 3 łyżki
  • MASA POMARAŃCZOWA
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 60 g.
  • Śmietanka 30% 180 ml.
  • Sok pomarańczowy 200 ml.
  • Skórka pomarańczowa 1 opakowanie
  • Pomarańcze 2-3 szt.

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE

    Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Początkowo masło poszatkować, następnie dodać jajko i ugniatać ciasto rękami aż składniki się połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min.

    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.

  2. MASA POMARAŃCZOWA

    W międzyczasie gdy piecze się tarta przygotowujemy masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową.

    Na upieczoną tartę wlać przygotowaną masę, a na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze (wcześniej obrać ze skórki).

    Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki się zarumienią.


  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

slodkisentyment 06 czerwca
Super smaczna tarta:)
fafiatko 06 czerwca
Przepyszne i cytrusowe!
SlodkoSlodka83 06 czerwca
Smaczna :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO KRUCHE
  • Mąka pszenna 300 g.
  • Masło 150 g.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier brązowy 3 łyżki
  • MASA POMARAŃCZOWA
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier 60 g.
  • Śmietanka 30% 180 ml.
  • Sok pomarańczowy 200 ml.
  • Skórka pomarańczowa 1 opakowanie
  • Pomarańcze 2-3 szt.
Składniki