Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo - orzechowa polewa. Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 411
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 95
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 411
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 95
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochu żółtka i cukier nie przerywając ubijania.
Na końcu dodajemy mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy mleko, dodajmy budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony budyń.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy. Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą masą.
Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni.
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia.
Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
;-D