Ogórki małosolne i kiszone.

Ogórki małosolne i kiszone.
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Szybki przepis na ogórki małosolne i kiszone. Wspaniały aromat kopru i czosnku o lekko ostrym smaku dzięki papryczce chilli. Polecam serdecznie.

Składniki

  • Ogórki gruntowe 1 kg.
  • Koper do kiszenia 1 pęczek.
  • Czosnek 1/2 główki.
  • korzeń chrzanu 50 g.
  • Woda 1l.
  • Sól morka lub kamienna 1 łyżka stołowa.
  • Słoik 2l lub 2 słoiki 1l.

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, słoik i zakrętkę należy dokładnie umyć i wyparzyć.
    Na spód słoika wrzucamy część czosnku, kopru, chrzanu i papryczkę chilli.
    Następnie ciasno układamy ogórki i na wierzch dokładamy czosnek, chrzan i koper. dorzucamy sól i zalewamy wodą, woda może być ciepła lub zimna, przegotowana lub mineralna z butelki.
    Ważne jest aby górną część słoika i zakrętkę wytrzeć do sucha, dopiero wtedy zakręcamy.
    Gotowe !!!
    Ogórki małosolne najlepiej smakuję po 2-3 dniach, a dalej to już kiszone.
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 01 maja
Pycha takie ogóreczki.
pelen_brzuszek 13 maja
takie najlepsze :)
Składniki
  • Ogórki gruntowe 1 kg.
  • Koper do kiszenia 1 pęczek.
  • Czosnek 1/2 główki.
  • korzeń chrzanu 50 g.
  • Woda 1l.
  • Sól morka lub kamienna 1 łyżka stołowa.
  • Słoik 2l lub 2 słoiki 1l.
Składniki