Ogórki korniszony.

Ogórki korniszony.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Robię tak od lat i są przepyszne.

Składniki

  • do słoika : Koper,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • marchew.
  • ( Na te słoiki co na zdjęciu dawałam gałązkę kopru, płaską łyżeczkę gorczycy, pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, 3 ziela angiels
  • zalewa : 1 litr wody,
  • 8 łyżek octu 10 %,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli.
  • ( Zawsze gotuję co najmniej z 4 litrów wody. ) - zagotować.

Przygotowanie

  1. 4 kg ogórków gruntowych umyć uciąć delikatnie końcówki.

  2. Do słoika dodać wszystko z opisu,

  3. układać ciasno ogórki,

  4. zalać wcześniej przygotowaną zalewą,

  5. dokładnie zakręcić.

  6. Wstawić do dużego garnka lub kotła zalać wodą prawie pod pokrywkę i wstawić do pasteryzowania. Od czasu zagotowania się słoików zmniejszyć gaz i pasteryzować 15 minut.

  7. Po wyjęciu postawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Składniki
  • do słoika : Koper,
  • gorczyca,
  • czosnek,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • marchew.
  • ( Na te słoiki co na zdjęciu dawałam gałązkę kopru, płaską łyżeczkę gorczycy, pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, 3 ziela angiels
  • zalewa : 1 litr wody,
  • 8 łyżek octu 10 %,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli.
  • ( Zawsze gotuję co najmniej z 4 litrów wody. ) - zagotować.
Składniki