Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-08-2018
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Przepis dwudniowy. 1 szklanka = 250 ml
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Dzień 1. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po 3 mm. Pokroić ogórki na plasterki o grubości ok. 5 mm. W dużej misce ułożyć ogórki wraz z cebulą warstwami, przesypując solą, zalać zimną wodą w taki sposób, aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem. Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.
Dzień 2. Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić). Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć. W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Uzupełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć ze słoika powietrze i ewentualnie dolać zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da. Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garna, wlać wodę do ok. 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić jeszcze na 5 minut. Potem wyjąć słoiki na czystą ściereczkę, ustawić do góry dnem i przykryć kolejną ściereczką. Po 24 godzinach słoiki przenieść w chłodne i zaciemnione miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce. Smacznego :) Ogórki konserwowe zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie. Z niewielkimi zmianami. Są wyborne. Polecam!