Ogniste ogórki

Ogniste ogórki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ogniste ogórki to połączenie dwóch rodzajów papryk i pieprzu Cayenne oraz czosnku w zalewie octowej

Składniki

  • 2.5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
  • 4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 9 ząbków czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki kroimy w grubsze plasterki, następnie dodajemy do nich sól. Tak przygotowane ogórki, wkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy ocet i cukier. Zalewę gotujemy do momentu roztopienia się cukru. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i czekamy aż zalewa wystygnie.

  3. Wyjmujemy ogórki z lodówki po godzinie. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw. Następnie ogórki przekładamy do przygotowanych słoików i zalewamy zalewą.

  4. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy do niej słoiki (dnem do dołu), ustawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż woda zacznie się gotować. Gotujemy przez 15 minut aby zawekować ogórki.

  5. Po ugotowaniu słoiki z ogórkami układamy w wolnym miejscu nakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia.

  6. WSKAZÓWKI
    -Przygotujmy słoiki które nie będą zbyt duże.
    -Poczekajmy parę dni, aby ogórki nabrały prawdziwie ognistego smaku.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 30 grudnia 2018
Takie przetwory, to ja uwielbiam. Jak czuje się ostrość w ustach, to jest super :) Super, I Like It :D
Składniki
  • 2.5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki pieprzu Cayenne w proszku
  • 4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 9 ząbków czosnku
  • 9 łyżek oleju
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
Składniki