Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wy, ale w domu często robię zupę krem, do której zwykle podaję groszek ptysiowy lub grzanki. Żeby coś ciekawszego działo się na talerzu postanowiłam wymyślić nowy dodatek, który również może być fajną przekąską do piwa. Spróbujcie mój nowy przepis na obwarzanki z kminkiem, czyli przekąska po krakowsku, ale w swojej „kruchej” odsłonie.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 243
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 323
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 155
Polecam.
Odsłon: 243
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 323
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pół łyżeczki soli Dodać posiekane masło oraz wbić żółtko i szybko zagnieć ciasto Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki Z każdego z kawałków uformować wałek szerokość około 1 cm, długość około 20 - 25 cm. Wałek złapać w połowie i zacząć okręcać 2 części wokół siebie od góry. Połączyć ze sobą końce formując obwarzanek Obwarzanki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i oprószyć delikatnie solą
Piec obwarzanki w piekarniku 14 minut ( 200 stopni góra – dół) aż będą złociste Wyjąć z piekarnika i ostudzić