NYCheese Cake

NYCheese Cake
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik nowojorski dla fanów ciężkich serników...i nie tylko :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 80g roztopionego masła
  • 200g ciastek/herbatników kakaowych

Przygotowanie

  1. Masło należy roztopić i zostawić, aby trochę się ostudziło.
    W między czasie, bez zbędnych wyrzutów, że będziecie przeszkadzać sąsiadom:) pokruszyć ciastka na mąkę. Czy blenderem, czy wałkiem. Kto, co lubi:) Byle pozbyć się nadmiaru energii. Tak przy okazji :)

    Pokruszone ciasta wsypać do masła i dokładnie połączyć składniki. Wyjdzie z tego, nawet nie wiem, jak to nazwać. Zbitka czekoladowa.

    Tą zbitką okładamy spód tortownicy, która była wysmarowana margaryną i oprószona mąką.
    Do lodówki na ok.30minut.

    Czas na masę :)

  2. Składniki na masę:

    kg twarogu zmielonego
    250g cukru (1,25szkl.)
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1,5-2 łyżeczek soku z cytryny
    3 jajka
    1 żółtko

  3. Najpierw włącz piekarnik na 180stopni.
    Przez chwilę ubijaj białka z cukrem. Dodaj zółtka, wymieszać i dorzuć resztę składników.
    Musisz mieszać dosłownie momencik. Tylko do zmieszana masy.
    Nie może się ona napowietrzyć!
    Sernik urośnie i opadnie, a chcemy tego uniknąć. Ciasto ma być płaskie, jak stół :)

    Cheesecake powinien być zrobiony na kąpieli wodnej. Ja jednak się trochę bałam, że zatopię swoje ciasto, więc zrobiłam tak:

    Na środkowy poziom wsunęłam kratkę, na której piekłam sernik, a pod nią wielką, głęboką blachę, do której nalałam ok. 2,5 litrów wrzącej wody.
    Przygotowałam swojego rodzaju saunę dla ciasta :)

    Ok, idziemy dalej.
    Masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj. Delikatnie upuść na blat, żeby wszelkie zakamarki pokryły się masą.
    Piekarnik zmniejsz na 170stopni i piecz sernik przez ok. 35-40 minut.

    Skąd będziesz wiedzieć, że pyszności już gotowe?
    Dotknij patyczkiem wierzchu. Jeżeli będzie ścięty, jest gotowy. Środek może być jeszcze wilgotny, ale sernik będzie odpoczywał w piekarniku, więc jeszcze dojdzie.
    Czas na ostatnią masę.

  4. Składniki na
    górną warstwę

    600ml śmietany 30%/36%
    cukier puder
    frużelina jagodowa

  5. Po prostu: Ubić śmietanę z cukrem pudrem:)
    Pamiętaj!
    Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, pozwól jej się porządnie schłodzić. Najlepiej zostaw na całą noc w lodówce. Dodatkowo, sprzęt, czyli miska metalowa i trzepaczki też niech się schłodzi. Nie musisz czekać na nie 24 godzin:) Wystarczy, że opłukasz je w zimnej wodzie i włożysz do lodówki na ok. godzinę :)

    Bitą, schłodzoną śmietanę wylać na schłodzony sernik.
    I do lodówki na całą noc. Yhym...trochę trzeba poczekać, zanim się zje :P

    Podawać z sosem owocowym lub frużeliną :)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 17 lipca 2014
Bardzo mi się podoba Twoje ciacho.
marysia11082 18 lipca 2014
Mniam,mniam już bym zjadła,fajny przepis i opis wykonania,
terwol 18 lipca 2014
Pysznosci
Składniki
  • Składniki na spód:
  • 80g roztopionego masła
  • 200g ciastek/herbatników kakaowych
Składniki