Niemieckie ciasto maślane

Przepis dnia 2019-02-07
Niemieckie ciasto maślane
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Butterkuchen to pularne ciasto w Niemczech. Mięciutkie, smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na proszku, bez drożdży.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
  • 180 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g słodkiej śmietany
  • Polewa:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę z proszkiem i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę i wlać słodką śmietankę

  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić równomiernie na formie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

  3. Przygotowanie polewy trwa dosłownie chwilę: masło rozpuścić w rondelku, wlać mleko, dodać cukier, zamieszać, rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Polewę rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut, aż ciasto upiecze się na złoto. Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

Komentarze do przepisu (26)

bryssska 30 stycznia
Jakie puszyste, mniam ;-D
CookWithMe 30 stycznia
Smacznie wygląda placek, i jakie piękne zdjęcie :)
kucharka-amatorka 30 stycznia
Piękne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia 8g
  • 180 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g słodkiej śmietany
  • Polewa:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g płatków migdałowych
Składniki