Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla miłośników kremu budyniowego.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 175
Składniki
Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka i rozpuszczam w nim mąkę oraz budynie, tak aby powstała jednolita masa (nie może być grudek). Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem w osobnym garnku. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i mąkę. Masę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zgęstnieje. Garnek ściągam z palnika, przykrywam folią i pozostawiam do ostygnięcia.
Gdy budyń całkowicie wystygnie, zabieram się do przygotowania kremu. Miękkie masło wrzucam do miski i miksuję ze szczyptą soli, aż powstanie gładka, puszysta piana. Następnie do miksującego się masła dodaję budyń. Robię to stopniowo za pomocą łyżki. UWAGA!!! Jeśli wierzch budyniu, mimo przykrycia go folią, zeschnie, zrobi się gruby i grudkowaty, to tę warstwę wyrzucam.
Dno blachy wykładam papierem do pieczenia, a na jego powierzchni układam herbatniki. Na warstwę ciastek wykładam krem, a na nim kolejną warstwę. Blachę owijam folią i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.