Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory

Składniki

  • 1.5 kg pigwy
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 l bimbru

Przygotowanie

  1. Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek następnie kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Pokrojoną pigwę wsypujemy do przygotowanego słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 dni. Najlepiej w słoneczne miejsce, aby pigwa puściła sok.

  3. Po 4 dniach wlewamy do słoika wodę oraz bimber, wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Odstawiamy naszą nalewkę na 3 tygodniowe leżakowanie.

  5. Po 3 tygodniach nasza nalewka jest już gotowa. Należy ją przefiltrować przez gazę lub przy pomocy drobnego sita i rozlać do butelek.

  6. WSKAZÓWKI:
    -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała.
    -Jeśli pigwa jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru, wedle uznania.
    -Bimber możemy zastąpić spirytusem.

Komentarze do przepisu (4)

drNowak 03 stycznia
Mój tata też robi nalewkę z pigwy ale na spirytusie i wodzie:)
ewka16 03 stycznia
pigwówka pyszna ,ja robię lżejsząna wódce
Nevermore 03 stycznia
Pigwówka jest super. Świetnie smakuje i fajnie rozgrzewa :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1.5 kg pigwy
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 l bimbru
Składniki