Nalewka z pigwowca japońskiego.

Nalewka z pigwowca japońskiego.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z pigwowca japońskiego - Chaenomeles japonica. Jest to najsmaczniejsza i najzdrowsza nalewka.

Składniki

  • Pigwowiec japoński 2 kg
  • spirytus 60% 2 litry
  • cukier 1 kg

Przygotowanie

  1. Z wymytych owoców usuwamy gniazda nasienne i pestki, 10-20 pestek możemy zostawić a pozostałe pestki możemy wykorzystać do nalewki na pestkach pigwowca.

  2. Owoce kroimy w drobne kawałki, umieszczamy w 5 litrowym słoju i zalewamy wszystko alkoholem. Zalane alkoholem składniki odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce (o temperaturze pokojowej) na 3 miesiące po tym okresie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem.

  3. Zasypane owoce cukrem w słoju musimy codziennie kilka razy potrząsać, mieszać tak żeby cukier się rozpuścił. Gdy cukier w całości się rozpuści to odstawiamy na miesiąc, ale też trzeba raz na dzień przemieszać wszystko, syrop który się wytworzył z owocu wyciągnie jeszcze dużo aromatu i alkoholu z owocu.

  4. Po miesiącu zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę rozlewamy do butelek lub do jednego słoja i odstawiamy do dojrzewania, na minimum 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce, może to być piwnica. Owoce z nalewki możemy wykorzystać,robiąc np. konfiturę z prądem :) i po łyżeczce takiej konfitury używać zimą do herbaty :)

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 10 kwietnia
Taką jedną buteleczkę z chęcią bym podprowadził ;) Super nalewka i dla zdrowia, i dla dobrego humoru :)
babcitereskiciasta 11 kwietnia
Święta zapewnione.:)
KatiAngie 30 kwietnia
Ja robię odwrotnie.Najpierw drobno pokrojone owoce zasypuję cukrem i trzymam słoik (1 litr) w lodówce aż pigwa... Czytaj całość »
Ja robię odwrotnie.Najpierw drobno pokrojone owoce zasypuję cukrem i trzymam słoik (1 litr) w lodówce aż pigwa puści sok,następnie przelewam do dużego słoja i zalewam 0,5 L.wódki,po 2-ch tygodniach przecedzam przez gazę i dolewam spirytus(3/4).Po 2,3 tygodniach rozlewam do butelek.Mam roczne i dwuletnie.Kolor ciemny bursztyn,a smak niepowtarzalny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pigwowiec japoński 2 kg
  • spirytus 60% 2 litry
  • cukier 1 kg
Składniki