Nalewka z orzechów laskowych

Nalewka z orzechów laskowych
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze

Składniki

  • 200 g orzechów laskowych
  • 500 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 0,7 l bimbru

Przygotowanie

  1. Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki.

  2. Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Orzechy przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem.

  4. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie.

  5. Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc.

  6. WSKAZÓWKI
    -Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak.
    -Podane w składnikach 200 g orzechów jest już po wyłuskaniu, w skorupkach ważyły 500 g.
    -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała.
    -Bimber możemy zastąpić spirytusem

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 30 grudnia 2018
Taka nalewka świetnie smakuje i fajnie rozgrzewa szczególnie zimą :)
Składniki
  • 200 g orzechów laskowych
  • 500 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 0,7 l bimbru
Składniki