Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka wiśniowa jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać. Nalewka na zdjęciu jest z 2016 roku, nadal dojrzewa.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Wiśnie opłukać pod bieżącą wodą, przebrać i wydrylować.
Wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 5 l.
Zalać alkoholem 60% i odstawić na 6 tygodni co jakiś czas mieszając.
Po upływie tego czasu alkohol zlać do drugiego naczynia i umieścić w chłodnej piwnicy, wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie resztę soku i alkoholu z owoców, zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej odlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę przechowujemy w ciemnym chłodnym pomieszczeniu do całkowitego sklarowania. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy. Owoce z nalewki zużywamy do ciasta.