Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka o bardzo aromatycznym zapachu i mocnym smaku kawy. Kawówka idealnie pasuje, jako dodatek do deserów oraz na zimowe wieczory.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 124
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 124
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Kawę w ziarnach wsypujemy do słoja lub przeznaczonego do tego celu zamykanego pojemnika.
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu do momentu roztopienia się cukru.
Wodę z cukrem wlewamy do słoja z kawą, następnie zalewamy wódką i spirytusem.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę, a następnie przelewamy do butelek.
WSKAZÓWKI Co kilka dni pamiętajmy o mieszaniu nalewki.