Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
    Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.

Składniki
  • 3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Składniki