Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Szaffranka
Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g oleju
  • 300 g letniej wody

Przygotowanie

  1. Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, które łączymy z cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Jeśli dajemy drożdże suche – wystarczy dosypać je do mąki, wraz z pozostałymi składnikami.

    W dużej misce mąkę łączymy z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą oraz letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Powinno być ono miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania (ok. 6-7 min. ręcznie lub 3-4 min. mikserem) ciasto powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h, w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zagniatamy, formujemy podłużny bochenek i przekładamy do wysmarowanej olejem i podsypanej mąką keksówki.

    Chleb odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min., aż chlebek urośnie do brzegów formy.

    Piekarnik ustawiamy na temp. 220 st. C, program „góra + dół” i wstawiamy do niego foremkę z chlebem przykrytym papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min., następnie zmniejszamy temp. do 200 st. C i pieczemy jeszcze ok. 40-50 min.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 10 maja
jak ładnie wyrósł :)
Maudie 11 maja
idealny:)
Szaffranka 13 maja
Dziękuję pięknie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g oleju
  • 300 g letniej wody
Składniki