Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie

Mule z czosnkiem i pomidorkami w kremowym sosie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Pomysł na pyszne i proste danie. Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)

Składniki

  • 1kg muli,
  • pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
  • 500ml śmietany 30%, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mule płuczemy.
    Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy.

    Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę.
    Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy.

    Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone!

    Naczynie przykrywamy i gotujemy.
    Sos ma się zredukować.
    Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule,
    by równomiernie się ugotowały.
    Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute.

    Gotowe nakładamy na talerz.

    Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!

  2. Rady:
    Należy zwrócić uwagę na wygląd muli!
    otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść!
    W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie,
    lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się.

    Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 08 grudnia 2013
Uwielbiam!!!
MP3-ka 08 grudnia 2013
Pracuję w restauracji i mam dostęp do świeżych muli z Niemiec.. Jednak będąc we Włoszech zajadałam się... Czytaj całość »
Pracuję w restauracji i mam dostęp do świeżych muli z Niemiec.. Jednak będąc we Włoszech zajadałam się takimi praktycznie z morza- to dopiero było coś!!
Składniki
  • 1kg muli,
  • pomidorki koktajlowe - żółte i czerwone, ok 10szt
  • 500ml śmietany 30%, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz
Składniki