Muffinki z czarnymi porzeczkami i czekoladą

Muffinki z czarnymi porzeczkami i czekoladą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Są lekko kwaskowate o wyczuwalnym smaku czekolady. Idealne na śniadanie, do szkoły czy pracy. Można też umilić sobie tymi muffinami popołudnie. Z podanych proporcji powinno wyjść 10-12 babeczek. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. czarnych porzeczek ( mogą być mrożone)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka, aromat śmietankowy, jogurt i letnie, roztopione masło. Całość wymieszać. Można to zrobić nawet łyżką. Dodać rozmrożone porzeczki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć papilotkami. Nakładać najpierw jedną łyżkę przygotowanej masy. Do każdej babeczki dołożyć posiekane kawałki czekolady. Na wierzch jeszcze jedna łyżka masy. W foremce nie powinno być więcej masy niż 2/3, gdyż
    babeczki "rosną" w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (16)

fafiatko 07 lutego
Bardzo pyszne dodatki, najsmaczniejsze jest przelamanie słodyczy.
Nevermore 07 lutego
Super muffinki :) Lubię ciemne owoce, a jak jeszcze jest na dodatek czekolada, to już prawdziwa rozkosz smaku,... Czytaj całość »
Super muffinki :) Lubię ciemne owoce, a jak jeszcze jest na dodatek czekolada, to już prawdziwa rozkosz smaku, pycha :)
Maudie 07 lutego
Przepyszne muffinki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. czarnych porzeczek ( mogą być mrożone)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania
Składniki