Młoda kapusta z zasmażką do obiadu

Młoda kapusta z zasmażką do obiadu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z pieczywem. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem)
  • jabłko winne – około 350 gramów
  • cebula – około 150 gramów
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • około 2 łyżek masła
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • do smaku:
  • około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki)
  • ½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć)
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • 600 ml wody do gotowania kapusty
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka.
    Następnie do kapusty dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.

  2. W tym czasie gdy gotuje się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około 5 minutach od momentu zagotowania się kapusty.
    Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła.

    Tak przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję.

    Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty.

  3. Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę:
    Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby mąką się zrumieniła.
    Następnie zasmażkę rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka, dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i gotuję jeszcze około 2-3 minut.
    Na koniec sprawdzam smaki jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny.

    W sumie kapustę gotowałam około 25 minut.

    Młoda kapusta z zasmażką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 10 maja
Uwielbiamy!!!!!! :)
KulinarnaChwila 10 maja
Super do mięsa :)
pelen_brzuszek 10 maja
jak pysznie :)
Składniki
  • główka młodej kapusty (około 1 kg przed obraniem)
  • jabłko winne – około 350 gramów
  • cebula – około 150 gramów
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • około 2 łyżek masła
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • do smaku:
  • około 2 łyżek soku z cytryny (dodałam 2 łyżki)
  • ½ łyżeczki kminku (można dodać więcej jeżeli lubimy lub pominąć)
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • 600 ml wody do gotowania kapusty
  • olej do smażenia
Składniki