Miodowa golonka

Miodowa golonka
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maksiu78
Miodowa golonka podlewana ciemnym piwem typu Porter - to co faceci lubią :-)

Składniki

  • golonka wieprzowa z kością - około 1kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • liście laurowe - 4 szt.
  • pieprz ziarnisty - 15 szt.
  • ziele angielskie - 5 szt.
  • duża marchewka - 1 szt.
  • mała pietruszka - 1 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • piwo ciemne typu Porter - 1/2 litra

Przygotowanie

  1. Przygotowanie golonki:

    Golonkę pozbawiamy pozostałych włosów (jeżeli takie są poprzez opalenie nad ogniem) zwracając szczególna uwagę by sie nie poparzyć. Myjemy.
    Czubkiem noża nacinamy małe "kieszonki" w które wciskamy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku.
    Następnie nacieramy golonkę solą i pieprzem.
    Tak przygotowane mięso wstawiamy na 12-24 godziny do lodówki. I cierpliwie czekamy :-)

  2. Gotowanie:
    Przygotowujemy garnek takiej wielkości by zmieściła się golonka a przykrywająca ją w pełni woda mogła sie swobodnie gotować.

    Wlewamy wodę, wrzucamy do niej pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, marchew i pietruszkę. Gdy woda się zagotuje, wkładamy ostrożnie golonkę. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy ogień tak by wolno się gotowała.
    Kontrolując ilość wody, tak by cały czas przykrywała golonkę gotujemy ją 2 1/2 godziny. Gdy golonka odkrywa się dolewam gorącej wody z czajnika.
    Kończymy gotować gdy mięso odchodzi od kości.

  3. Przygotowanie marynaty:
    W małym naczyniu mieszamy ze sobą miód, musztardę oraz oliwę z oliwek. Możemy już teraz dodać kilka łyżek piwa.

  4. Pieczenie:
    Ugotowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra i dół bez termo obiegu). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Całkowity czas pieczenia to 35 minut.
    Podczas pieczenia podlewamy golonkę piwem.

  5. Świeżo upieczoną golonkę podajemy z chrzanem, musztardą oraz pieczywem.

    Smacznego

Składniki
  • golonka wieprzowa z kością - około 1kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • liście laurowe - 4 szt.
  • pieprz ziarnisty - 15 szt.
  • ziele angielskie - 5 szt.
  • duża marchewka - 1 szt.
  • mała pietruszka - 1 szt.
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • piwo ciemne typu Porter - 1/2 litra
Składniki