Mini placki po węgiersku

Mini placki po węgiersku
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepyszny i bardzo sycący obiad

Składniki

  • 0,5 kg łopatki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 średnia cebula
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • puszka pomidorów krojonych,1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana 18%

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w niewielką kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a ogórki w kostkę.

  2. Na rozgrzany olej wsypujemy po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Następnie wrzucamy mięso i smażymy kilka minut. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu z mięsa chwilę podsmażamy cebulę, paprykę i ogórki. Przekładamy do garnka i dodajemy pomidory, koncentrat oraz drobno posiekany czosnek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy aż mięso zmięknie, a pomidory zgęstnieją.

  3. Smażymy placki ziemniaczane wg http://chilijalapeno.pl/placki-ziemniaczane/

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 12 października
Wszystko z umiarem, czyli lepiej zjeść 3 takie placuszki niż jednego na całą patelnie ;)
Czasem był z tym... Czytaj całość »
Wszystko z umiarem, czyli lepiej zjeść 3 takie placuszki niż jednego na całą patelnie ;)
Czasem był z tym problem, a takie są idealne :)
Chilijalapeno 12 października
Zgadzam się :) Dlatego też zrobiłam wersję mini :)
Nevermore 12 października
Jemy oczami, a żołądek czasem mówi: "dość" i warto się trzymać tego, co on mówi.
Zjeść też... Czytaj całość »
Jemy oczami, a żołądek czasem mówi: "dość" i warto się trzymać tego, co on mówi.
Zjeść też można rano odgrzane w piekarniku, choć u nas o trudna sprawa, bo Młodzież wyjada wszystko xD
Składniki
  • 0,5 kg łopatki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 średnia cebula
  • 4 małe ogórki kiszone,
  • puszka pomidorów krojonych,1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana 18%
Składniki