Mini pizza z papryką i chorizo

Mini pizza z papryką i chorizo
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Mini pizza doskonale sprawdza się jako przekąska, czy ciepła kolacja, ale z doświadczenia wiem, że dużo osób kupuje sobie podobne cuda w sklepie, czy piekarni na drugie śniadanie do pracy, ale czy nie lepiej przygotować ją sobie samodzielnie?

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.

    Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

    Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (aby miały regularny kształt można je wyciąć przy pomocy talerzyka). Ciasto nakłuwamy widelcem.

    Wierzch smarujemy ketchupem, na nim rozkładamy posiekaną cebulę.

    Kolejno wykładamy trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.

    Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 20 marca
jak ładnie i smacznie :)
konhambos 20 marca
zawsze jest lepiej przygotowac samodzielnie, szczególnie z takimi skladnikami.
Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka suszonej bazylii
Składniki