Meksykańskie koszyczki

Meksykańskie koszyczki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Bardzo syty obiad wersji zapiekanki, koszyczki makaronowe nadziewane farszem meksykańskim.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Lumaconi
  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • Szczypta czosnku
  • Cebula biała
  • Sól
  • Chili
  • Olej do smażenia
  • ½ puszki fasolki czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 + 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 + 3 łyżki ketchupu
  • ½ szk. wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 20 dag sera żółtego

Przygotowanie

  1. 1.Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. Do cebuli przekładamy mięso, przyprawiamy przyprawami chili, solą oraz wsypujemy czosnek.

  3. 3. Podlewamy wodą i dodajemy kukurydzę, fasolę.

  4. 4. Następnie dodajemy 3 łyżki ketchupu i 3 łyżki koncentratu.

  5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    6. Po ugotowaniu koszyczki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

  6. 7. Kostkę rosołową rozrabiamy w 1 ½ szk. gorącej wody.

  7. 8. Do bulionu dodajemy 3 łyżki ketchupu i 3 łyżki koncentratu , mieszamy

  8. 9. Sosem polewamy koszyczki.

  9. 10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy zapiekankę.

  10. 11. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w 180˚C.
    12. Danie meksykańskie gotowe.
    13. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 16 kwietnia
Codziennie takie pyszne dania, a Ty piszesz, że brak weny? ;)
No jak można, no jak xD
terwol 16 kwietnia
Wygladaja pysznie.
eluchap 4 dni temu
Zapowiada się apetycznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie makaronu Lumaconi
  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • Szczypta czosnku
  • Cebula biała
  • Sól
  • Chili
  • Olej do smażenia
  • ½ puszki fasolki czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 + 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 + 3 łyżki ketchupu
  • ½ szk. wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 20 dag sera żółtego
Składniki