Meksykańskie bułeczki

Meksykańskie bułeczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sycące i smaczne bułeczki na dobre śniadanie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Drożdże 8 dag
  • Ciepłe mleko ½ szklanki
  • Mąka pszenna 60 dag
  • Żółtka jaja 2 szt.
  • Margaryna 1 kostka
  • Sól do smaku
  • Czarnuszka do posypki
  • Jajko do smarowania bułeczek
  • Składniki na farsz:
  • Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Pieczarki świeże 25 dag
  • Ser żółty starty 20 dag
  • Kukurydza 1 puszka
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Bazylia świeża posiekana 3 łyżki
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Paprykę, pieczarki, cebulę oczyścić i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć, smażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojonego kurczaka, przyprawić do smaku i zrumienić, po czym wymieszać z startym serem. Zdjąć z ognia, ostudzić, dodać bazylię, kukurydzę i wymieszać.
    Wykonanie ciasta:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, rozczyn i sól do smaku. Zagnieść ciasto i włożyć do miski z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie, wyjąć na ściereczkę i dokładnie osuszyć. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka , nakładać przygotowany farsz, zlepiać dokładnie brzegi, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 35 minut i podawać z czerwony barszczem.

Komentarze do przepisu (2)

catha 15 maja
Bardzo lubię takie bułeczki z nadzieniem. Fajny przepis:)
pelen_brzuszek 15 maja
takie na wypasie :)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Drożdże 8 dag
  • Ciepłe mleko ½ szklanki
  • Mąka pszenna 60 dag
  • Żółtka jaja 2 szt.
  • Margaryna 1 kostka
  • Sól do smaku
  • Czarnuszka do posypki
  • Jajko do smarowania bułeczek
  • Składniki na farsz:
  • Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Pieczarki świeże 25 dag
  • Ser żółty starty 20 dag
  • Kukurydza 1 puszka
  • Papryka czerwona 3 szt.
  • Bazylia świeża posiekana 3 łyżki
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
Składniki