Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Obłożenie: Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę morelową. Marcepan wałkujemy tak by pokrył całe ciasto. Marcepanem obkładamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Ja pomalowałam marcepan złotym barwnikiem, brzeg ozdobiłam złotymi perełkami, a na środku ułożyłam napis Alleluja z kolorowych perełek.