Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidorki możemy wykorzystać na bardzo różne sposoby, ja dzisiaj postanowiłam je zamknąć w słoiczku. Z podanych składników wykonamy 2 słoiczki. Później takie zamarynowane pomidorki możemy dodać jako przekąska, do sałatek, dań głównych i mięsa. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Są bardzo zdrowe więc warto jeść je jak najczęściej.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 154
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 186
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 154
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 186
Składniki
Pomidorki koktajlowe dokładnie opłukujemy i osuszamy. Nakłuwamy i przekładamy do miski. Zasypujemy solą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pomidorki opłukujemy na sicie i przekładamy do słoików, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, po pół łyżeczki bazylii i tymianku. Czosnek obieramy i kroimy w słupki albo plasterki, dodajemy do słoików.
ZALEWA: Do garnka wlewamy wodę (ilości wody w zależności jak duże są słoiki), dodajemy cukier i ocet. Doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotową zalewę wlewamy do słoiczków, zakręcamy odwracamy do góry dnem.
PASTERYZACJA: Słoiki wstawiamy do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką, wlewamy wodę do połowy wysokości słoika. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy przez 3 min. Przechowujemy w chłodnym miejscu.