Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 92
Składniki
Marchew obieram, przekrawam na pół w poprzek po czym kroje w słupki. Przekładam do garnka i zalewam sokiem z pomarańczy. Duszę pod przykryciem aż sok zredukuje się mocno, przynajmniej o połowę. Następnie dokładam miód, dodaję tymianek, trochę pieprzu i naprawdę małą szczyptę soli. Mieszam dokładnie tak aby marchew obtoczyła się we wszystkich składnikach.
Duszę nadal pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jak marchew jest już lekko miękka zdejmuję pokrywkę i duszę do całkowitego zredukowania płynu. Należy pamiętać o częstym przemieszaniu marchewki aby cały czas równo była otoczona miodem z sokiem. Po uduszeniu marchew ma być miękka ale nie rozpadająca się. I już można delektować się słodko-kwaśnym smakiem :)