Makaron z pesto rzodkiewkowo - bazyliowym

Makaron z pesto rzodkiewkowo - bazyliowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na makaron otulony aromatycznym i wyrazistym w smaku pesto z młodych listków rzodkiewki oraz listków bazylii. Całość dopełnia intensywna nuta sera Cheddar, prażone orzechy włoskie i młody, polski czosnek.

Składniki

  • Makaron świderki (pełnoziarnisty)
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek młodych listków rzodkiewki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Cheddar
  • 80 g orzechów włoskich
  • około 200 ml oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni lub w piekarniku, studzimy i rozbijamy w moździerzu.

    Umyte oraz osuszone listki (bazylii i rzodkiewki) delikatnie siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, dolewamy część oliwy z oliwek, dodajemy ząbki młodego czosnku i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty ser Cheddar, rozbite w moździerzu orzechy włoskie, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, syrop z agawy i jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

    Na sam koniec pesto doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

  2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy go z wcześniej przygotowanym pesto.

    Życzę smacznego! :)

Składniki
  • Makaron świderki (pełnoziarnisty)
  • PESTO:
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 pęczek młodych listków rzodkiewki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Cheddar
  • 80 g orzechów włoskich
  • około 200 ml oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
Składniki