Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo delikatny i aksamitny sos , który idealnie łączy się i otula makaron. Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką nie należą do lekkich produktów, ale od czasu do czasu taki mały grzeszek nie zaszkodzi.

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 200 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku i oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki startego twardego sera

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miseczki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Dodajemy także około 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła (nie wszystkie, zostawiamy troszkę na później). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz zamarynowane mięso z ziołami i czosnkiem. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę. Przez minutę dusimy i dodajemy mascarpone. Odrobinę zmniejszamy gaz i pozwalamy serkowi całkowicie się rozpuścić. Sos cały czas mieszamy i jeszcze doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Kiedy mascarpone się rozpuści, to zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Dusimy tak przez kilka minut. W tym czasie kurczak jeszcze bardziej zmięknie i będzie bardzo delikatny.

  3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Kiedy jest już al dente, to odcedzamy go i od razu wrzucamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się pysznym i delikatnym sosem serowym. Danie gotowe. Przekładamy na talerze, obsypujemy twardym serem i podajemy.

Składniki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 200 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku i oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki startego twardego sera
Składniki