Makaron w sosie szpinakowo-pieczarkowym

Makaron w sosie szpinakowo-pieczarkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo lubię makarony, chociaż ostatnio niezbyt często je robię. Czas więc to zmienić. Zapraszam zatem na makaron z wyrazistym sosem szpinakowo-pieczarkowym.

Składniki

  • Ulubiony makaron 200 g
  • Pieczarki 500 g.
  • Szpinak świeży 300 g.
  • Cebula 1 szt. (duża)
  • Czosnek 5 ząbków
  • Śmietana słodka 100 ml
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Masło 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al`dente wg opisu na opakowaniu.

    Pieczarki umyć, osuszyć i w razie potrzeby obrać. Pokroić w grube plasterki.

    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać (najlepiej za pomocą blendera).

    Szpinak delikatnie pokroić.

    Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek z cebulką, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 10 min. Następnie dodać szpinak i dalej gotować. Gdy pieczarki i szpinak będą miękkie stopniowo dolewać śmietanki. Pod koniec gotowania dodać makaron, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.

  2. Smacznego !

  3. :)

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 27 kwietnia 2018
Pyszny makaron <3
fafiatko 27 kwietnia 2018
To samo chcialam napisac, Swietny sos :)
Nevermore 27 kwietnia 2018
Super, szpinak ponad wszystko :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ulubiony makaron 200 g
  • Pieczarki 500 g.
  • Szpinak świeży 300 g.
  • Cebula 1 szt. (duża)
  • Czosnek 5 ząbków
  • Śmietana słodka 100 ml
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Masło 3 łyżki
Składniki