Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego zespół Bomfunk MC’s jest tak drogi naszemu sercu? Zgadliście! Nie jest. Ale jedna z jego piosenek zawiera w swoim refrenie składową nazwy naszego kanału i jednego z głównych składników dzisiejszej potrawy – rakamakaronu! Makaron szpinakowy, boczek, jajka oraz por, zwany w skrócie bukszpanem Podlasia, to bohaterowie tego odcinka, a zawdzięczamy to użytkownikowi Instagrama zwącemu się elakondrat. Tym razem również chcieliśmy zainspirować się zdjęciami laureata naszego konkursu, jednak z przykrością musimy przyznać się do porażki i napisać, że polegliśmy – nie mamy tylu wymyślnych talerzy. W zasadzie to można napisać, że gdyby nasz szaroniebieski talerz z Ikei potłukł się, to musielibyśmy albo zamknąć kanał, albo prezentować nasze potrawy na panelu podłogowym. Ale prezencja nigdy nie była naszą mocną stroną, toteż skupmy się na przepisie
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 87
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 118
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 50
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 87
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 118
Składniki
Podczas robienia tego dania, makaron nie powinien być zimny, więc trzymamy go w gorącej wodzie celem utrzymania stałej temperatury ścinającej deutoplazmę, czyli 65-70°C. Na patelni podsmażamy boczek i w międzyczasie kroimy pora w graniastosłupy foremne o podstawie kwadratu. Kiedy już tego dokonamy, wrzucamy pora na patelnię z boczkiem i bierzemy w rękę jajka. Następnie oddzielamy żółtka od białek i smażymy same białka na patelni. Można to zrobić na osobnej, można usunąć już usmażony składnik i smażyć obok innego, można też nie smażyć, o ile mamy pod ręką pokłady węgla leczniczego i niestraszne nam kilkudniowe biegunki. Kiedy wszystko nam się ładnie usmaży, ściągamy ścięte białko z patelni i kroimy w paski. Odcedzamy gorący makaron, wlewamy do niego żółtko i mieszamy, chyba że jesteśmy leniwi i mieszkamy na którymś z biegunów. Wtedy po prostu stawiamy garnek na biegunie i wbijamy łyżkę w makaron trzymając ją przy którymś z brzegów. Po 17 dniach wszystko pięknie nam się wymiesza, a wtedy pozostaje nam tylko dodać resztę składników, wbić łyżkę i poczekać jeszcze 12 dni. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy bukszpanem i bierzemy się za konsumpcję