Makaron pomidorowy w sosie pomidorowym

Makaron pomidorowy w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Po weekendzie pewnie przyda się, aby zjeść coś lekkiego i pożywnego, dlatego zapraszam na makaron w sosie pomidorowym. Sos powstał na bazie domowego przecieru pomidorowego, ale z powodzeniem można zrobić już ze świeżych pomidorów, które kuszą już na straganach. Dla wzmocnienia smaku dodałam zmiksowaną świeżą bazylię i cebulkę. Zapraszam! :)

Składniki

  • Przecier pomidorowy (domowy)
  • Bazylia świeża spory pęczek
  • Cebula 1 szt.
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna 1/2 łyżki (opcjonalnie)
  • Ulubiony makaron (u mnie spaghetti) ok. 200 g.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.

    W garnuszku rozgrzać olej, a następnie podsmażyć chwilkę cebulkę, dodać domowy przecier pomidorowy, przyprawy i gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. W razie potrzeby można zagęścić mąką.

  2. Podawać z ugotowanym ulubionym makaronem.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

Proste danie i smaczne :)
Szaffranka 13 maja
W prostocie siła! ;)
Docherro 13 maja
Szybkie,proste i smaczne jedzonko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Przecier pomidorowy (domowy)
  • Bazylia świeża spory pęczek
  • Cebula 1 szt.
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna 1/2 łyżki (opcjonalnie)
  • Ulubiony makaron (u mnie spaghetti) ok. 200 g.
Składniki