Łososiowa terrina

Łososiowa terrina
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Nie wyobrazam sobie swiat bez lososiowej terriny. Smaczna i delikatna potrawa z niewielu skladników i latwa w wykonaniu.

Składniki

  • 500 g dzikiego łososia
  • 1,5 łyżki koperku
  • 250 g creme fraiche
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki startej skórki organicznej cytryny
  • 120 g wędzonego łososia

Przygotowanie

  1. Pokroic lososia na sredniej wielkości kawalki i wlozyc go do zamrazarki na 30 minut.
    Drobno posiekac koper, zetrzec skórke z cytryny organicznej (ok. 1,5 lyzeczki).
    Rozgrzac piekarnik do 180° C
    Plasterki wedzonego lososia posypac koperkiem i zwinac w rulonik.
    Wylozyc podluzna foremke folia spozywcza w ten sposób, aby wystawala z jednego dlugiego boku.
    Zrobic farsz z mrożonych kawalków lososia, creme fraiche, skórki cytrynowej, soli i musztardy miksujac wszystko w blenderze, nastepnie dodac koperek i ewentualnie jeszcze doprawic.
    Wlozyc polowe farszu do foremki, następnie umiescic wzdluz ruloniki wedzonego lososia i przykryc wszystko reszta farszu.
    Dwa razy uderzyc mocno foremke o twardy blat, aby splaszczyc ewentualne pecherzyki powietrza.
    Przykryc odstajaca folia, foremke wstawic na naczynia z goraca woda (woda powinna siegac ok 2/3 wysokosci foremki i piec w kapieli wodnej ok. 40 minut.
    Wyjac z piekarnika i ostudzic.
    Przed wyjeciem terriny z formy ewentualnie wylac zgromadzony płyn.

  2. Podawac terrine z ulubionymi dodatkami np. z sosem musztardowo-miodowym, salata i posypana kielkami fioletowej rzodkiewki.

  3. Przepis na inny rodzaj terriny tutaj:

    https://smaker.pl/przepis-pasztet-rybny,168721,konhambos.html

Komentarze do przepisu (16)

fafiatko 16 kwietnia
Swietny przepis! zapisze sobie jak mi smaker da :O
pelen_brzuszek 16 kwietnia
jaka ciekawa propozycja :)
slodkisentyment 17 kwietnia
Super wygląda i z pewnością tak smakuje :):):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g dzikiego łososia
  • 1,5 łyżki koperku
  • 250 g creme fraiche
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki startej skórki organicznej cytryny
  • 120 g wędzonego łososia
Składniki