Leniwe z twarogiem

Leniwe z twarogiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
U mnie w domu kluski leniwe jadamy pod każdą postacią i w różnej wersji. Tym razem zrobiłam leniwe z dodatkiem białego sera. Wyszły jak zawsze pyszne, delikatne, jędrne.

Składniki

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • topione masło do polania klusek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich jajko, obydwie mąki i sól.

  2. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko klejące.

  3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki (podsypując mąką), które tniemy na prostokąty o długości ok 3 cm.

  4. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 2-3 minut po wypłynięciu. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.

  5. Podajemy zaraz po przygotowaniu polane masłem. Ja tym razem podałam je z koktajlem z truskawek. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

Komentarze do przepisu (24)

SlodkoSlodka83 20 lutego
Oj dawno nie robiłam :-) Pyszne
CookWithMe 20 lutego
Uwielbiam leniwe! Pysznie :)
Maudie 20 lutego
Kluseczki,klusunie,klusiątka...kochane pyszne maleństwa :D MNIAM!!!!Twoje aż się proszą by wylądować na MOIM... Czytaj całość »
Kluseczki,klusunie,klusiątka...kochane pyszne maleństwa :D MNIAM!!!!Twoje aż się proszą by wylądować na MOIM talerzu ;):D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • topione masło do polania klusek
Składniki