Leniwe w 15 minut! Przepis Ani Starmach

Leniwe w 15 minut! Przepis Ani Starmach
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki

  • 250 dag białego, tłustego sera
  • 125 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję bułkę tartą. Po minucie dodaję łyżeczkę cukru. Podgrzewam cały czas mieszając, aż bułka zrobi się rumiana.

  2. Nastawiam garnek z wodą do gotowania leniwych.

  3. Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli.

  4. Ser rozgniatam widelcem na drobne kawałeczki. Wbijam jajko i wsypuję większość mąki z solą (2 łyżki mąki zostawiam do posypania stolnicy).

  5. Bardzo szybko zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Z każdej części formuję rulonik, lekko go zgniatam i kroję na kawałki. Sekretem każdych leniwych jest szybkie zagniatanie ciasta i gotowanie praktycznie zaraz po zagnieceniu.

  6. Leniwe wrzucam na wrzącą wodę, mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekam 2-3 minuty, aż wypłyną i przekładam łyżką cedzakową na talerz.

  7. Leniwe posypuję bułką tartą.

  8. Smacznego :)

Składniki
  • 250 dag białego, tłustego sera
  • 125 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • cukier
Składniki