Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewka16
smakowite danie dla jaroszy

Składniki

  • ok. 1 kg szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg miekiego sera zółtego
  • paczka płatów lazani
  • 0,5l mleka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • oregano, bialy pieprz, sól
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżk ioleju

Przygotowanie

  1. 1. Szpinak posiekać i udusić ok 15 min na oleju,dodać posiekany czosnek,
    2. Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2/3 sera dodać do szpinaku. wymieszać. odstawić.
    3. przygotować sos beszamelowy - na rozgrzanym maśle (łyżka) przysmażyć mąkę i stopniowo dodawać mleko ciągle mieszając aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do smaku sól i pieprz. Wymieszać
    4. pozostałym masłem wysmarować naczynie do zapiekania ,
    5. na dno naczynia ułożyć warstwę makaronu, nałożyć warstwę szpinaku ,polać beszamelem. Na to nałożyć kolejną warstwę makaronu, szpinak i beszamel. Na wierzchu układam warstwę makarony polewam resztą sosu i posypuję startym serem i na końcu oregano.
    6 .Naczynie zakrywam folią alu i zapiekam ok 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Potem na ostatnie 5 minut zapiekania ściągam folię.
    7. Lazanię podaję na gorąco , smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Szaffranka 07 października
Pyszne! Uwielbiam :)
ewka16 09 października
ja też :)
Składniki
  • ok. 1 kg szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg miekiego sera zółtego
  • paczka płatów lazani
  • 0,5l mleka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • oregano, bialy pieprz, sól
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżk ioleju
Składniki