Labneh - ser z jogurtu greckiego

Labneh - ser z jogurtu greckiego
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Najprostszy ser na świecie, czyli labneh wywodzi się z Grecji, ale każdy z nas może go zrobić samodzielnie w domu poprzez oddzielenie serwatki od jogurtu greckiego. Dobry do kanapek oraz naleśników.

Składniki

  • duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie: zioła lub przyprawy

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z solą i przyprawami. Możemy dodać właściwie wszystko. Zioła suszone, świeże lub przyprawy dodadzą smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Sitko kładziemy na misce i na nim układamy gazę złożoną 4 razy. Na gazę wykładamy jogurt, po czym owijamy go szczelnie gazą i ciasno zaciskamy gumką/sznurkiem.

  2. Wszystko wkładamy do lodówki na 1-2 dni. Przez ten czas do miski powinna skraplać się serwatka z jogurtu. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty”. Jeśli chcemy ser bardziej zwarty, to potrzymajmy go do 3-4 dni.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 07 lutego
Zjadłabym z miłą chęcią. Pyszny:)
grazka950 07 lutego
robię identycznie i mogę potwierdzić ,że jest wspaniały:)
Maudie 07 lutego
Pyszny delikatny serek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie: zioła lub przyprawy
Składniki