Łabędzi puch

Łabędzi puch
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ozak
ekskluzywne ciasto - jak wygląda, tak smakuje :) a skład masy zaskoczy wszystkich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. 1. białka ubić na sztywno, dodając cukier i po jednym żółtku
    2. mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i nadal ubijając (przy mniejszych obrotach miksera) dodać do masy jajecznej
    3. wlać olej i wodę i delikatnie przemieszać
    4. dużą blachę na ciasto natłuścić i posypać bułka tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia)
    5. przelać ciasto i piec ok 30 min w temp. 180 st

  2. 1. bułki zalać dwoma szklankami mleka i odstawić, żeby zmiękły, a potem rozdrobnić widelcem
    2. szklankę mleka zgotować z cukrem, dodać rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe
    3. cały czas mieszając gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia
    4. masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy kokosowej oraz cukier waniliowy

  3. 1. wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty
    2. pierwszy posmarować jednym słoiczkiem dżemu i na to wyłożyć połowę masy
    3. położyć drugi blat biszkoptu i wyłożyć drugi słoiczek dżemu oraz resztę masy

  4. 1. masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe oraz cukier
    2. całość zarumienić cały czas mieszając na wolnym ogniu
    3. gotową posypkę wysypać na ciasto delikatnie uklepując łyżką

Komentarze do przepisu (12)

gogusia 03 maja 2013
ciekawe ciasto a zwłaszcza te bułeczki w masie, i ulubiony dżem jest, więc do wypróbowania, oczywiście... Czytaj całość »
ciekawe ciasto a zwłaszcza te bułeczki w masie, i ulubiony dżem jest, więc do wypróbowania, oczywiście paluszek w górę:)
renka 03 maja 2013
Wygląda rewelacyjnie,i nie skomplikowany -)
maluszekk 03 maja 2013
Ciekawie to wygląda i mimo że nie przepadam za kokosem to tego muszę spróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki