Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem

Przepis dnia 2018-07-12
Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Danie pracochłonne ale warto je zrobić przynajmniej raz w roku-w porze kwitnienia cukinii.Nie tylko ładnie wygląda ale i wyjątkowo smakuje.

Składniki

  • kwiaty cukinii (ilość dowolna)
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanego w bulionie lub rosole ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju (do przesmażenia cebuli)
  • sól, pieprz
  • 2 całe jajka
  • 3-4 gałązki zielonych (niedojrzałych) winogron
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 2 pomidory

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w jednej szklance rosołu lub bulionu.
    Przestudzić.
    Mięso drobiowe ugotować i zmielić.
    Cebulę drobno pokroić i "zeszklić" na dwóch łyżkach oleju.
    Składniki wymieszać, dodać całe jajka i doprawić solą i pieprzem.

  2. Kwiaty cukinii umyć, usunąć ze środka "słupek".
    Delikatnie rozchylać płatki cukinii i przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz.
    Końcówki płatków lekko skręcać.
    Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem ułożyć warstwę z liści winogron.
    Promieniście układać nadziewane kwiaty cukinii. Między kwiatami rozsypać zielone, niedojrzałe winogrona i cząstki pomidorów.
    Podlać bulionem lub rosołem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.

  3. Podawać z sosem pomidorowym.

Komentarze do przepisu (5)

ErJot 09 lipca
Przyznaję: kwiatów cukinii jeszcze nie miałam okazji próbować a prezentują się naprawdę kusząco:)
Wyglądają ślicznie, kolorowo.:)
Helenko gratuluję Przepisu Dnia.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kwiaty cukinii (ilość dowolna)
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanego w bulionie lub rosole ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju (do przesmażenia cebuli)
  • sól, pieprz
  • 2 całe jajka
  • 3-4 gałązki zielonych (niedojrzałych) winogron
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
  • 2 pomidory
Składniki