Kurczak z ryżem

Kurczak z ryżem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Potrawy z kurczaka są bardzo lubiane. Nic dziwnego, mięso to jest lekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 4
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula 2
  • puszka pomidorów 1
  • papryczka chili 1
  • papryka żółta 1
  • papryka czerwona 1
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • gorąca woda 1 szklanka
  • suszone warzywa 1 garść
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano. Odstawiamy na ogrzany półmisek.

  2. Na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Z papryczki usuwamy wcześniej gniazda nasienne. Jeżeli mamy chili sproszkowaną dodajemy ją na końcu do potrawy. Wsypujemy na patelnie ryż i prażymy razem z cebulą i papryczką, często mieszając, aż nabierze lekko brązowego koloru. Uważamy, aby nie przypalić przy tym cebuli! Do wcześniej przygotowanego żaroodpornego, głębokiego garnka, wykładamy podprażony ryż. Zalewamy gorącą wodą. Z patelni usuwamy papierowym ręcznikiem pozostałość tłuszczu. Wlewamy łyżkę świeżego oleju i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w krótkie paseczki, podsmażamy krótko, aby lekko zmiękła. Dodajemy do garnka z ryżem. Pomidory kroimy na pół, dodajemy do reszty warzyw i ryżu wraz z przecierem, solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy świeżej papryczki, to właśnie teraz dosypmy szczyptę chili.
    Wsypujemy garść suszonych warzyw. Lekko mieszamy wszystkie
    składniki.

  3. Odłożone ćwiartki kurczaka wkładamy do garnka z ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa.
    Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka.

Składniki
  • ćwiartki z kurczaka 4
  • ryż 1/2 szklanki
  • cebula 2
  • puszka pomidorów 1
  • papryczka chili 1
  • papryka żółta 1
  • papryka czerwona 1
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • gorąca woda 1 szklanka
  • suszone warzywa 1 garść
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki