Kurczak w panierce

Przepis dnia 2010-12-11
Kurczak w panierce
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
panierka z mąki krupczatki - inna niż zwykle

Składniki

  • 2 duże piersi kurze
  • sól, papryka ostra w proszku,1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl. maki krupczatki
  • 1 szkl.kefiru
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. Piersi podzielić na mniejsze części ( u mnie 3 części z jednej piersi), doprawić , dodać imbir i tarty czosnek zalać kefirem i marynować kilka godzin w lodówce - czasem mieszając.

  2. Okryte kefirem kawałki mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z papryką ostrą ( do smaku) i ułożyć na wysmarowanej oliwą kratce do pieczenia.

  3. Piec w piekarniku 200 st ok.20 min - w środku pieczenia gdy panierka się już zestali posmarować po wierchu olejem.

  4. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

nana74j 08 grudnia 2010
wyglada pysznie ,a nie można by je usmażyc.
annawk 08 grudnia 2010
nie wiem jak zachowa się tak kefirowa panierka w połączeniu z gorącym tłuszczem, nie wydaje mi sie to dobrym... Czytaj całość »
nie wiem jak zachowa się tak kefirowa panierka w połączeniu z gorącym tłuszczem, nie wydaje mi sie to dobrym pomysłem ale spróbować mozna, powodzenia
wioleta333 08 grudnia 2010
jak zwykle pysznie i piękna fotka ....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 duże piersi kurze
  • sól, papryka ostra w proszku,1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl. maki krupczatki
  • 1 szkl.kefiru
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
Składniki