Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 117
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1302
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1064
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 117
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1302
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1064
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 90
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 65
Składniki
* Kuchnia party -spędzanie czasu na gotowaniu, degustowaniu i rozmowach o życiu wszechświecie i całej reszcie do białego rana -najlepiej z przeuroczą partnerką lub czarodziejskim partnerem :)
a. otwieramy dobre wino Kalifornia Rose lub coś wytrawnego RPA np. Carpe Green czy też australijskie Jacob''''''''s Creek -cena przystępna, smak mmm bardzo fajny. b. zapalamy świeczki. c. zabieramy sie do roboty.
Mięsko natrzeć solą, czosnkiem, czerwona słodka papryką, obsmażyć i do rondla. wstawić na mały ogień, obficie posypać czerwoną słodka papryką. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, dolać kieliszek wytrawnego wina i dusimy. Winka niestety trzeba dolewać w trakcie. W tym czasie pieczarki tniemy, blanszujemy w osolonym wrzątku i wrzucamy do kurczaka. Dodajemy sporo mieszanki ziół prowansalskich.
Popijamy winko i dyskutujemy o wyższości Bayer Monachium nad Arsenal Londyn :)
Ziemniaki obrane tniemy na talarki i obsmażamy lekko na oliwie, wrzucamy do kurczaka -nie za wcześnie żeby sie nie rozpadły. Cukinię w plastry, paprykę w paski -wszystko do rondla. Próbujemy, doprawiamy solą, czerwona papryką ostrą, ewentualnie czosnkiem, tymiankiem i mieszanką ziół prowansalskich. Jeśli ktoś lubi wyrazisty smak można dodać trochę koncentratu pomidorowego. Całość powinna dusić sie tak długo żeby ziemniaki zmiękły a cukinia i papryka były twardawe.
Jak się ma w zapasie dobre wino to gotowanie wcale nie trwa tak długo, poza tym czas najlepszą przyprawą. No a jeśli partner/partnerka ma zręczne paluszki, to zawsze może zrobić zawijanego ze śliwką śledzika pod śmietanowa kołderką -wyborne dla zaostrzenia apetytu i koniecznie ze śliwowicą ze zmrożonego kieliszka :)