Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
"Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.

Składniki

  • po 4 udka i podudzia kurczaka
  • 100 g szynki serrano
  • 1 cebula
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 400 g pomidorów
  • 10 ml czerwonego wina
  • 30 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Udka i podudzia umyłem i osuszyłem. W brytfance rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim szynkę serrano. Wyjąłem i odłożyłem. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem kurczaka. Także wyjąłem i odłożyłem. Cebulę i paprykę pokroiłem w cienkie plasterki a pomidory w kostkę. Na tym samym tłuszczu zeszkliłem cebulę, dodałem paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut.

Komentarze do przepisu (5)

moniia 14 lutego 2015
Smakowicie wygląda,i ten kolor:)
Futka 15 lutego 2015
Prezentuje się niezwykle smakowicie - kurczak idealny :)
Konto usunięte 15 lutego 2015
Już czuję ten smak, mmmm :)
Ostatnio też robiłam podobnego :) ale po francusku z papryką i winogronami....a... Czytaj całość »
Już czuję ten smak, mmmm :)
Ostatnio też robiłam podobnego :) ale po francusku z papryką i winogronami....a tak na marginesie, fajna blacha do pieczenia...zdradzisz gdzie kupiłes ?
Pozdrówcia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • po 4 udka i podudzia kurczaka
  • 100 g szynki serrano
  • 1 cebula
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 400 g pomidorów
  • 10 ml czerwonego wina
  • 30 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
Składniki