Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kurczak upieczony ba butelce z piwem jest miękki i soczysty, ma też ciekawy aromat.

Składniki

  • nieduży kurczak
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • Sól
  • butelka piwa porter

Przygotowanie

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

    Kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy kuperek oraz szyjkę. Robimy kieszonkę między skórą a piersiami kurczaka.

  2. Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz ziołowy, imbir, oregano, majeranek i dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie wszystko mieszamy.

  3. Kurczaka nacieramy solą i granulowanym czosnkiem, oraz przygotowaną marynatą. Marynatę wcieramy też pod skórę na piersi kurczaka.

    Wkładamy kurczaka na butelkę z piwem, która otwieramy.

  4. Pieczemy kurczaka przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Nie powinno być wysuszone.

Komentarze do przepisu (1)

Irys-1260 06 listopada 2014
Widac ze jest w srodu soczysty a z wierzchu chrupiacy. Pyszny !!
Składniki
  • nieduży kurczak
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • Sól
  • butelka piwa porter
Składniki