Kurczak na trawie

Kurczak na trawie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pierś faszerowana mozarellą i suszonymi pomidorami, zapieczona na szpinaku z jarmużem i młodym jęczmieniem

Składniki

Przygotowanie

  1. Na łyżeczce oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek, szpinak i drobno skrojony jarmuż. Z jarmużu trzeba wyciąć twardą łodygę.

  2. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy, jogurt i opcjonalnie młody jęczmień (dla podkręcenia koloru)

  3. Pierś z kurczaka rozkrawamy. W kieszonkę wsadzamy po 2-3 kawałki suszonych pomidorów i mozarellę. Ja miałam bardzo małe piersi, więc nie udało mi się ich dokładnie zamknąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne. Jeśli używacie suszonych pomidorów w zalewie ziołowej, nie musicie do środka dawać żadnych przypraw. Jeśli natomiast używacie pomirodów z oleju bez dodatków, watro obsypać wnętrze kieszonki na przykład ziołami prowansalskimi.

  4. Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Na sos kładziemy otoczone w pieprzu ziołowym piersi.
    Zapiekamy w 200 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut. Jeśli macie grubsze filety można potrzymać 50 minut.
    Piersi będą podpieczone na górze, a w środku miękkie i soczyste.

  5. Przed podaniem można posypać jeszcze sos odrobiną młodego jęczmiena (ma piękny jasnozielony kolor), a pierś przeciąć.

Składniki
Składniki