Kurczak na butelce

Kurczak na butelce
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika87
Bardzo dobry, soczysty z chrupiącą skórką kurczak. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł znakomicie!! :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku (u mnie przyprawa do kurczaka, sól, słodka papryka, ale można dodać to co się lubi:)) Odstawić na kilka godzin lub od raz piec, choć lepiej jak odstoi i przejdzie przyprawami.

  2. Butelkę po piwie umyć i zerwać naklejki. Zapełnić w połowie wodą i nadziać kurczaka. Butelkę wstawiamy do jakiegoś żaroodpornego naczynia do którego należy wlać troszeczkę wody, ale dosłownie tyle, by pokryło dno, wówczas wytapiający się tłuszcz nie będzie się przypalał.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180st. i wstawiamy na blachę naszego kurczaka. Ja piekłam 2 godz. Generalnie jest taka zasada, że 1kg kurczaka = 1h pieczenia:) ale różne są piekarniki, więc czas może się troszkę różnić.

  4. Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (9)

sandra1 01 września 2012
hmmmm bardzo ciekawy pomysł, do spróbowania !
Konto usunięte 01 września 2012
Jest tak póżno ,a ty kusisz takim jedzeniem - po prostu patrząc na to cudo zrobiłam się głodna - ale ten... Czytaj całość »
Jest tak póżno ,a ty kusisz takim jedzeniem - po prostu patrząc na to cudo zrobiłam się głodna - ale ten głodek odrzucę do jutra !!!!!
Kurka_domowa 02 września 2012
Widać, że wygodnie mu się siedzi na tej butelce ;) A tak poważnie to bardzo apetycznie wygląda Twój kurczak -... Czytaj całość »
Widać, że wygodnie mu się siedzi na tej butelce ;) A tak poważnie to bardzo apetycznie wygląda Twój kurczak - muszę w końcu spróbować zrobić takiego "nadzianego"
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki