KURCZAK NA BUTELCE

KURCZAK NA BUTELCE
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Bardzo proste i bardzo smaczne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umytego kurczaka posypać przyprawami i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej na noc) lub kilka godzin (w temperaturze pokojowej).

  2. Tak przygotowanego kurczaka osadzamy na specjalnym naczyniu żaroodpornym lub butelce po piwie napełnionej wodą.

  3. W zależności od wagi kurczęcia pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Gotowego kurczaka podzielić na porcje. Podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami i dowolną surówką.

Komentarze do przepisu (9)

juzef007 09 lutego 2009
na butelce po piwie?? czy aby na pewno nic sie nie stanie??
bo chętnie bym spróbował ale jakoś ta butelka brzmi... Czytaj całość »
na butelce po piwie?? czy aby na pewno nic sie nie stanie??
bo chętnie bym spróbował ale jakoś ta butelka brzmi niebezpiecznie:)
czekolada 10 lutego 2009
Już raz zwracałam uwagę że tego kurczaka piecze się na PUSZCE OD PIWA! Dobrze jak w puszce będzie piwo a nie woda.
ewulka55 10 lutego 2009
oczywiście puszka piwa powinna być otwarta - ja takiego kurczaka przed włożeniem do piekarnika smaruję... Czytaj całość »
oczywiście puszka piwa powinna być otwarta - ja takiego kurczaka przed włożeniem do piekarnika smaruję odrobiną majonezu - jest pyszny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki