Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarówno dla dorosłych jak i dla całkiem małych dzieci.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 27
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 337
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 27
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1025
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 337
Składniki
Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.
Wsypujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach na tarce, dodać do zupy. Por lub cebulę drobno pokroić, dodać do zupy. Można dodać także mięso z wywaru czy z rosołu drobno pokrojone. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas zupę należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Kaszę jęczmienną można podawać dziecku od 10 miesiąca życia.